Distanca je vrijeme

{title_hr}

Distanca je vrijeme

Vjerojatno ste već čuli za test kojim se željela utvrditi sposobnost reakcije osobe naoružane pištoljem koji se nalazi na udaljenosti od 21 stope (ft) od napadača koji ima nož.

Narednik Dennis Tueller smatrao je da je za reakciju na toj udaljenosti potrebna 1.5 sekunda. O rezultatima toga testiranja možete čitati u SWAT magazinu iz 1983. godine, a isto tako je snimljen i video „How Close is Too Close“.

Pokazalo se da je udaljenost od cca 7 metara iznimno kratka udaljenost da se može pravovremeno reagirati pištoljem koji se nalazi u futroli na pojasu od napadača nožem.Ovi je iznimno važno razumjeti jer ukoliko potegnete pištolje prije nego što se stvore uvjeti za uporabu vatrenog oružja možete biti optuženi za pokušaj ubojstva, a ukoliko čekate predugo možete zbog toga nastradati od napada nožem.

Iz ovoga testiranja proizašlo je nekoliko testova za provjeru osposobljenosti ali i za uvježbavanje reakcija na takvu prijetnju.

Zašto nam je to bitno u samoobrani?

Osim prije navedenog primjera upotrebe osobnog naoružanja, kao što je pištolj, ova distanca uzima se kao udaljenost koja određuje našu spremnost na bilo koju vrstu napada ali i naše reakcije na bilo koji oblik prijetnje u konfliktu i mogućem nasilju.

Zašto je distance vrijeme? Zato što nije toliko bitno na kojoj udaljenosti se prijetnja zaista nalazi koliko je bitno u kojem vremenu se ta udaljenost može savladati od strane te iste prijetnje.

Ako vam na 7 metara stoji tigar koji vas se sprema napasti nije isto kao da se na istoj udaljenosti nalazi otrovni pauk.

Vrijeme naše reakcije je to koje određuje našu spremnost na ispravan odgovor.

Koje su nam mogućnosti otvorene u samoobrani u odnosu na distancu?

Generalno možemo takvu distancu podijeliti na nekoliko zona u odnosu na onoga koji se brani.

Ukoliko mjesto gdje stoji potencijalna žrtva, osoba koja se brani, označimo kao 0 ili nulto mjesto onda imamo zonu ispred do udaljenosti od 7 metara i preko te udaljenosti te imamo zonu iza do udaljenosti od -3 metra i preko te udaljenosti.

Generalno pravilo je da naša reakcija na prijetnje koje se nalaze na udaljenosti preko 7 metara treba biti takva da se udaljimo sa toga mjesta.

Svakako to se prije svega odnosi na civile i osobe kojima nije u opisu posla da postupaju sukladno svojim ovlaštenjima. Za njih je obveza ipak nešto drugačija ali i oni moraju u svakom slučaju procijeniti koji postupak će dati najbolje rezultate sa ciljem sprječavanja nasilja i ne izazivanja nepotrebnim ljudskih žrtava i materijalnih šteta.

Dakle ako je prijetnja na udaljenosti od 7 i više metara, bježi.

Ukoliko se prijetnja nalazi na udaljenosti od 4 do 7 metara i napad je stvaran, opcija koja je moguća je odgovor na taj napad ulazom prema napadaču i udarac nogom.

Mogli bi to svrstati u neki preventivni napad ali svakako za taj tkz. preventivni napad mora postojati stvarna prijetnja ili napad kojim se ugrožava vaš život. Ustvari to vam vrijedi za bilo kakvu samoobranu. Ukoliko dođe do suđenja morati ćete dokazivati vaše pravo da se branite. Zato već sada morate znati dokle ste spremni ići sa samoobranom jer svako nasilje, pa tako i samoobrana, može završiti smrću neke od uključenih osoba.

To je jedan od razloga zašto je bliska borba zadnja opcija u nasilju.

Sljedeća zona je ona koja se nalazi na udaljenosti od cca 3 do 4 metra. Preporuka za takvu udaljenost je izlazak sa pravca napada bočno i udarac nogom u protivnika. Ovdje je namjera napada značajno izraženija i opravdanost vaše reakcije isto tako lakše dokaziva ali još uvijek morate procijeniti koji je odgovor primjeren u odnosu na prijetnju.

Moramo imati na umu srazmjer upotrjebljene sile u odnosu na prijetnju i napad koji predstoji ili je u tijeku.

Zona od cca 1 do 2 metra je zona koja nam omogućava efikasno korištenje naših nogu kao oružje, odnosno udaraca nogama.

Zona od 0 do 1 metar je zona u kojoj već dolazi do bliskog kontakta. Tu su mogući udarci rukama, nogama, glavom, koljenima, laktovima, zahvati držanja i kontrole, bacanja, borba u parteru i slično.

Ovoj je iznimno opasna zona u kojoj ako je došlo do kontakta i tučnjave prepušteni smo vlastitim vještinama bliske borbe.

U samoobrani moramo uvijek imati na umu da opasnost ne dolazi samo sprijeda. Iako je osoba koju identificiramo kao napadača ispred nas to ne znači da se oko nas ne nalazi još netko tko nas želi napasti ili se priključiti toj već postojećoj prijetnji.

Zato moramo skenirati i promatrati cijeli prostor oko nas, naprijed, bočno, gore i dolje. Prijetnja ne mora dolaziti samo do osobe ispred nas nego može biti i od podloge na kojoj se nalazimo ili prepreka u prostoru u kojem se krećemo.

Ukoliko razmotrimo zone iza osobe koja se brani onda imamo udaljenost od 0 do -3 metra.

Na udaljenosti od -1 do 0 (mjesto gdje mi stojimo) možemo zaključiti da nam na toj udaljenosti prijete iste ili slične opasnosti kao na istoj udaljenosti sprijeda. Ono što je izazov je da možda nećemo uočiti tu opasnost je se nalazi nama iza leđa. Zato je svijest o okolini i osnome što se nalazi oko na su svakom trenutku izrazito bitna.  

Zona od -1 do -2 je zona u kojoj smo izloženi udarcima nogama, mogućim ulazima za bacanje i borbom u parteru.

Zona od -3 metra i više ukoliko prijetnju ne uočimo na vrijeme može rezultirati smrću odnosno potpunim izostankom naše reakcije.

Prijetnja je iza nas i nismo u mogućnosti na vrijeme je uočiti i reagirati.

Ovo je jedna generalna podjela prostora oko osobe koja se brani te su navedene moguće opasnosti i odgovori na iste.

Ovisno o našoj spremnosti, svijenosti o okruženju, znanjima iz samoobrane i razumijevanja konfliktna uvelike ovisi naša sposobnost izlaska iz takve potencijalno smrtonosne situacije.

Uvijek imajte na umu da svako nasilje može završit smrću osoba koje su uključene. Nema garancije da će ostati samo na verbalnom nasilju ili par masnica.

Već sada morate znati na što ste spremni i dobro razmisliti da li ćete iz bilo kojeg razloga dozvoliti da se dovedete u neželjeni položaj.

Prvi korak u tome je da postanete teška meta koja se brine o sebi i vama dragim osobama tako da nasilje nije dio vašega života.

Tako da učite i primjenjujte znanja samoobrane, osobne sigurnosti i konfliktne komunikacije na način da živite u miru.

Za kraj sjetimo se da je distanca uvijek pitanje vremena, a ne udaljenosti.