CRNI POJAS

{title_hr}

Što ustvari znači CRNI POJAS?

Iza mene je preko 35 godina puta vještina borenja. Kroz to vrijeme dotaknuo sam se različitih stilova i vještina.

Prvo je to bio KARATE, nešto sitno HRVANJA, zatim TAE KWON DO (ITF), Uz put nešto JEET KUN DO pa NINJUTSU pa do KRAV MAGA.
Sretao sam predivne ljude, učenike i učitelje, na tom putu. Na svim tim putevima tražio sam sustav koji će mi dati alate za samoobranu.

Nije me interesirao sport i sportsko natjecanje, niti sam se previše zanimao za forme (kate ili obavezni sastavi), tražio sam SAMOOBRANU. SAMOOBRANA je često samo nešto što se usput ući kada se sprema nekakvo polaganje za neko zvanje.
To me nije zadovoljavalo. Čak i dok sam podučavao Tae Kwon Do naglasak mi je bio na samoobrani (HOSINSUL). Volio sam taj dio posebno raditi sa učenicima koji su se spremali za polaganje za crni pojas. Danas se pretežito trenira za sportska natjecanja, a jednim djelom održava tradicija. Mene je interesiralo nešto što će biti praktično i primjenjivo. Nešto što će dati alate u stvarnom, sadašnjem trenutku i onime sa čime se danas možemo susresti u nasilju i konfliktu.

Ali nije to tema. Tema je CRNI POJAS.

Što nekoga čini nositeljem crnog pojasa i kada uopće netko može i treba doći u priliku da postane nositelj CRNOG POJASA?

Osobno imam CRNI POJAS iz tri vještine. III DAN u TAE KWON DO-u (ITF); I DAN u BUJINKAN NINUJTSU; EXPERT I u KRAV MAGA. Neke sam zaslužio redovnim putem, neke sam dobio po posebnoj zasluzi, neke sam nekoliko puta potvrđivao…
Kako god, danas imam CRNI POJAS. Od svih tih CRNIH POJASEVA danas bi mogao pokazati znanje koje se traži za KRAV MAGA EXPERTA i moguće opet potvrdio to zvanje. Za ostale mogu reći da sam toga dana znao potrebno da dobijem to zvanje ili sam dobio priliku pokazati znanje da zaslužim to zvanje.

CRNI POJAS je više od tehnika koje treba pokazati. To je CRNI POJAS.

Zato se i pitam što je to CRNI POJAS?

Pitam se to posebice kada vidim da se djeci daju takva zvanja. Može li dijete zaista biti takav znalac da nosi neko od zvanja koje daje CRNI POJAS?

Nisam siguran da može.

Možda zaista i može ali moje iskustvo mi govori da je to nešto o čemu treba promišljati. Da li se možda time taj CRNI POJAS na neki način obezvrijedio?

Ta jurnjava za pojasevima ili razinama koje potvrđuju da imamo neku razinu znanja. Možda je i imamo taj dan ali što nam vrijedi nakon pauze ili stanke od vježbanja kada te tehnike padnu u zaborav. To nas dovodi i do stvarnih vrijednost vježbanja koje su daleko iznad zvanja određenog stupnja, učeničkog ili majstorskog.
Mnogi „majstori“ tu zapnu kada polaganja donose dodatnu zaradu koja popunjava njihov proračun je se ne usude ono pravo znanje vrjednovati. Naprave nakon toga još jednu grešku pa svoje učenike obmane polaganjem i davanjem zvanja koje možda svi i ne zaslužuju.
To je trka za zvanjima od polaznika i nesigurnost u sebe od onih koji bi svojim učenicima prvo trebali prenijeti samopoštovanje i samopouzdanje. Nisu svi takvi ali ih ima. Previše ih ima. Djecu sam tu naveo samo zbog njihove zrelosti da razumiju što zaista znači CRNI POJAS. Mogu se tu osvrnuti i na odrasle koji isto tako ne razumiju što je to CRNI POJAS.

Ustvari spoznaja da dostizanje zvanja CRNOG POJASA ustvari znači početak učenja, a ne kraj je ono što treba razumjeti.
Često se CRNI POJAS smatra MAJSTOROM. Jedino majstorstvo koje može ležati iza toge je majstorstvo strpljivosti i spremnosti na učenje.
Spoznaja da još ništa ne znaš i da imaš još jako puno za učiti. To jako puno je ustvari do zadnjeg dana života i zadnjeg udaha i konačnog izdaha.

A tehnike…bolje da nikada ne dođemo u situaciju da trebamo primijeniti tehnike koje donosi crni pojas.

Izazovno je biti na PUTU CRNOG POJASA.