Krav Maga povijest

{title_hr}

Imrich “Imi” Sde-Or Lichtenfeld, osnivač Krav Maga, rođen je 26.svibnja 1910. godine u Budimpešti koja se u to vrijeme nalazila u sklopu Austrougarskog carstva. Odrastao je u Bratislavi uz oca, Samuela Lichtenfelda, glavnog policijskog inspektora i bivšeg cirkuskog akrobata, koji je podučavao samoobranu. Uz očevu podršku, Imi se počeo baviti širokim spektrom sportova, od plivanja, boksa i hrvanja, do gimnastike. Postizao je zapažene rezultate u hrvanju te je osvojio i nekoliko nagrada.

Sredinom 30-tih godina 20. stoljeća, s pojavom fašističkih i antisemitskih grupa , Imi je predvodio grupu bivših boksača i hrvača koji su branili židovske kvartove. Ubrzo je shvatio da sport ima vrlo malo zajedničkog sa stvarnom borbom te je počeo razvijati sustav tehnika za praktično primjenjivu samoobranu.

Imi napušta domovinu 1940. godine koja se nalazi pod nacističkom okupacijom i 1942. godine stiže u tadašnju Palestinu. Ubrzo su njegove sposobnosti došle do izražaja te počinje obučavati borce kondicijskoj i borbenoj spremnosti, plivanju, hrvanju, korištenju noža te obrani od napada nožem. Tijekom tog perioda, Imi je obučavao nekoliko elitnih jedinica Hagane i Palmaha, uključujući Pal-Yam, kao i grupe policajaca.

Nakon uspostave države Izrael 1948. godine i formiranja izraelske vojske, postao je glavni instruktor fizičke spremnosti i Krav Maga u izraelskoj vojnoj Školi borbene spremnosti. Služio je dvadeset godina u izraelskoj vojsci te je za to vrijeme razvio i usavršio jedinstvenu metodu samoobrane i bliske borbe.

Imi se 1964. godine povukao iz vojne službe i posvetio prilagođavanju Krav Maga civilnim potrebama, tako da odgovara i ženama i muškarcima, nezavisno od prirode napada.

Razvija metodu koja je namijenjena svima kojima je potrebna radi spašavanja života ili preživljavanja s minimalnim ozljedama, bez obzira na pozadinu napada. Kako bi proširio svoj sustav, Imi otvara dvije škole, jednu u Tel Avivu i drugu u Netanyi. Obučavao je timove Krav Maga instruktora, koje su certificirali on i izraelsko Ministarstvo obrazovanja.

Imi i nekolicina odabranih učenika su 1978.godine osnovali Izraelsku Krav Maga Asocijaciju ( Israeli Krav Maga Association – IKMA ) s namjerom širenja sustava po Izraelu i svijetu. Kada se Krav Maga počela širiti preko granica Izraela, nastala je potreba za formiranjem internacionalne organizacije, jer su početne Krav Maga organizacije bile podijeljene i nefunkcionalne zbog razmirica između visokorangiranih instruktora. Kao rezultat, Imi je uz pomoć svojih najlojalnijih studenata, sredinom 90-tih, formirao Internacionalnu Krav Maga Federaciju (IKMF).

Imi Sde Or, čovjek, učitelj i borac, preminuo je 9. siječnja 1998. godine, u 89. godini života.