Civilna specijalizacija

{title_hr}

Civilna Krav Maga je, kao i što sama riječ kaže, namijenjena civilima, odnosno svima koji žele naučiti primjenjive tehnike samoobrane koje će im pomoći da zaštite sebe, po potrebi i druge te istovremeno unaprijede svoje poželjne osobine. Iako je Krav Maga osmišljena za potrebe vojske, civilno okruženje je mjesto gdje je Krav Maga izrasla i oživila. Stvaranje civilne Krav Mage je otvorilo put ka stvaranju mnoštva novih tehnika. Glavni razlog za to je što je na raspolaganju više vremena kako za razvoj i za učenje, što je dozvolilo stvaranje širokog spektra tehnika.

 

 

 

Civilna Krav Maga je podijeljena u 3 pod sektora:

1. Adult Krav Maga ili Krav Maga za odrasle
2. Kid’s Krav Maga ili Krav Maga za djecu
3. Women Krav Maga ili Krav Maga za žene

Koncept koji usmjerava civilnu Krav Magu i ono po čemu se razlikuje od drugih sektora je, da uvijek treba izabrati opciju koja sadrži najmanje vjerojatnosti da budete povrijeđeni. Naglasak kod civilne Krav Mage je na tome kako spasiti i sačuvati prije svega sebe, a ne druge, poput štićenog osobe (VIP sektor), države (vojni) ili zakona (policijski).

Civilna Krav Maga se može prakticirati kao hobi jedanput, dva ili tri puta tjedno i rezultat je opet veoma visok. Razlog je činjenica da je najevidentnija prednost Krav Mage upravo brzo usvajanje i mogućnosti primjene stečenog znanja. Civilna Krav Maga je dostupna svima i pruža najbolju moguću samoobrambenu sposobnost. Vrlo često, ono što je započelo kao razonoda ili običan Krav Maga trening prerasta u pravu strast za treningom.

Slično kao sustav pojaseva kod tradicionalnih borilačkih vještina, u Krav Maga sustavu također postoji stupnjevanje studenata.

Sustav stupnjevanja je podijeljen u 3 potkategorije:

1. Practitioner (sadrži 5 nivoa; P1-P5)
2. Graduate (G1-G5)
3. Expert (E1-E5)

Practitioner (P) nivoi su početni, dok su Graduate (G) nivoi rezervirani za veterane u Krav Maga koji su često kvalificirani kao instruktori. Osoba koja posjeduje Expert (E) nivo su visokoprofesionalni instruktori koji su posvetili živote i karijere Krav Maga treningu i instruktaži.

Pojedinci koji vježbaju Krav Magu mogu napredovati kroz nivoe koliko god visoko žele, srazmjerno vremenu koje su investirali u trening. Svaki element nastavnog plana je baziran na realnim životnim scenarijima i sadrži realne napade. Svi Practitioner i Graduate nivoi uključuju raznovrsna samoobrambena rješenja i kontranapade koji proizlaze iz tih scenarija. U Krav Magi učenik uvježbava ove scenarije u skladu sa dostignutim nivoom. Kako učenik napreduje kroz sustav rangiranja scenariji na osnovu kojih je sagrađen nastavni plan postaju sve opasniji i kompleksniji, te su i samoobrambena rešenja u skladu s tim.